Start

De Vereniging

Historisch spreekuur

Foto van de maand

Nieuws

Winkel

Jaarverslagen

Aanwinsten

Vraag&antwoord

Links

Sponsors

Foto september 2007

Jongedames op bedevaart naar Kevelaer


De Historische Werkgroep Oud-Wateringen & Kwintsheul mocht enige tijd geleden een fotoalbum kopiëren met veel foto's van bedevaarten. Een van de populairste bestemmingen was het Duitse Kevelaer. In het album zitten een aantal foto's van in het wit geklede dames met een ster op hun voorhoofd. Een van deze afbeeldingen is gekozen tot foto van de maand september.
Wie zijn deze jongedames? Waarom zijn ze zo gekleed? Wat is er van ze geworden? De Historische Werkgroep Oud-Wateringen & Kwintsheul wil graag antwoord op deze vragen. Ook alle andere informatie over de foto en de acht dames is van harte welkom.

De foto van augustus - Heulse heren met pop
De vier heren werden vrij snel herkend door diverse mensen. Bij het café van Zuiderwijk aan het begin van de Hollewatering poseerden Fons Noordermeer, Piet Berendse, Chris van der Ende en Bert Kortekaas. Waarom ze dat deden is nog niet bekend. De foto is nog te zien op de website van de Historische Werkgroep, pagina Foto van de maand.
 


----- Original Message -----
From: J.v.d.Knaap
To: 
Sent: Wednesday, August 29, 2007 10:28 PM
Subject: foto van de maand

Mijnheer/mevrouw,

Op de foto van de maand september met de jonge dames op bedevaart naar kevelaer staat mijn moeder. Zij is nummer 2 op de foto. Mijn moeder heette Jacoba van Holsteijn en is geboren op 12 augustus 1914. Zij woonde aan de Laan van Sint Jan. Ik heb de foto vaker gezien, maar ik zal verder informeren bij familie over hoe en wat. Ik laat het zeker weten, wanneer er meer bekend is.

Groeten Coby v.d. Knaap-Barendse,


----- Original Message -----
From: fam groenewegen
To:
Sent: Thursday, September 06, 2007 7:45 PM
Subject: foto van de maand


Op de foto van de maand met de "Ladies in white" herkende ik twee tantes van mij. Nr. 5 is Toos van der Knaap later Zuster Benigno. Geboren 22-12-1909 en gestorven 2-5-2000. Zij trad in 1929 in bij de zusters van O.L. Vrouw te Amersfoort. Zij behaalde de akte van onderwijzeres en later van lerares Nijverheidsonderwijs. Van 1940-1945 was zij directrice van R.K. Huishoudschool te Groningen. Van 1945-1973 directrice van de R.K. Huishoudschool te Amersfoort.

Nummer 6 op die foto is Jans van der Knaap later Zuster Nicolasino. Geboren op 16-5-1906 en gestorven in Ootmarsum op 18-12-1958.
Trad ook in 1929 in bij de zusters van O.L. Vrouw en werkte in Huize St. Jan te Wateringen van 1932-1945.Vanaf 1945 in het bejaardentehuis in Ijsselstein tot 1952 en daarna in het klooster in Ootmarsum.

Zij waren kinderen van Piet v.d. Knaap en Jans Hofstede en woonden in het Oosteinde (nu nr. 9)

U geeft bij de site al aan dat het ging om een bedevaart naar Kevelaer. Bij een dergelijke foto in de Parel waar ook mijn moeder op stond, was een verhaal van de heer v. Leeuwen. Als u deze tekst wilt hebben, wil ik die wel inscannen en doormailen. Ik heb eventueel ook wel wat oude foto's over dat gezin en ook over de tuin van mijn Opa.

Vriendelijke groeten,
Hannie Groenewegen van der Knaap, Naaldwijk


----- Original Message -----
From: J.v.d.Knaap
To:
Sent: Friday, September 14, 2007 10:41 AM
Subject: foto van de maand


Ik kom nog even terug op de foto van de maand september. Mijn moeder nr. 2 op de foto is getrouwd in 1938 met Dolf Barendse uit Honselersdijk. Ze woonden daar in de Bopolder. Mijn moeder overleed in 2001 op 86-jarige leeftijd.

Ik heb verschillende mensen gevraagd. De bedevaart werd georganiseerd door Jan v.d. Kley uit Wateringen. Hij moest wel een datum overeenkomen in Kevelaer, dat hij met een groep welkom was. Ze gingen met de trein en later met de bus.

Er werden formulieren gedrukt bij Ammerlaan en deze werden achter in de kerken in het westland opgehangen. Dus het hoeven niet allemaal wateringers te zijn, die op de foto staan. Met dat formulier kon je je dan opgeven. De bedevaart duurde 3 dagen en was voor iedereen een soort vakantie, natuurlijk wel met processie, kerkdiensten, gezang en de kruisweg.

Ik heb nog een site gevonden over Kevelaer. http://members.chello.nl/~l.de.bondt/Kevelaer.htm

Groeten Coby v,d. Knaap,----- Original Message -----
From: Ruud Nouwen en Helen van der Knaap
To:
Sent: Wednesday, September 19, 2007 7:36 PM
Subject: Ladies in White


Geachte Dames en Heren,

Op de door u gepubliceerde foto in de Westlander d.d. 6 september 2007 staan twee tantes van mij. Het zijn de twee zussen van der Knaap uit Wateringen die intreden in het klooster.
Gezien de grote familie heeft u waarschijnlijk al meer uitgebreidere informatie ontvangen.

Mocht dit niet zo zijn dan hoor ik dit graag van u. Ik zal u dan graag verdere informatie verstrekken.

Met vriendelijke groeten,

Helen van der Knaap, Wateringen


----- Original Message -----
From: Siem en Paul van den Ende
To:
Cc: Siem en Paul van den Ende
Sent: Sunday, October 21, 2007 4:17 PM
Subject: Foto van de maand september 2007


Beste mensen,

Op de foto van de maand september 2007 zag ik mijn moeder staan: Cor Thoen (op de foto nr 1), zij is onder anderen een zus van Carolien en Kees Thoen (de koster in Kwintsheul).
Mijn moeder is geboren op 28 januari 1905 in Kwintsheul en overleden op 15 september 1997 in Naaldwijk.
Zij was getrouwd met Siem van den Ende destijds aardappelhandelaar uit Naaldwijk. Zij kregen 6 kinderen waarvan ik er een ben.
Deze foto vond ik ook terug in het familiealbum.

Groeten,

Siem van den Ende (jr), Naaldwijk.