Start

De Vereniging

Historisch spreekuur

Foto van de maand

Nieuws

Winkel

Jaarverslagen

Aanwinsten

Vraag&antwoord

Links

Sponsors

Aanwinsten

De werkgroep vult regelmatig de collectie aan. Dit gebeurt door eigen aankopen en door schenkingen. Op deze pagina presenteren wij u belangrijke nieuwe aanwinsten.
Heeft u zelf nog foto's, krantenartikelen, boeken, voorwerpen waarmee u onze kennis van de Heulse en Wateringse geschiedenis kunt vergroten, neem dan contact met ons op. Dit kan via de telefoon (0174) 296909 (na 18.00 uur) of per e-mail info@hvwk.nl. Mocht u uw originele foto's niet af willen staan (wat wij heel goed kunnen begrijpen), dan willen wij graag een nieuwe afdruk laten maken.
 


Mevrouw Holtkamp-Vogels schonk de werkgroep op 1 april 2006 een zwaar verzilverde theelepel. Zij heeft de lepel als cadeau voor haar dertiende verjaardag gekregen van Toos Vijverberg. De lepel is gekocht bij Tante Jo Lipman aan het Plein.

Aan de voorkant staat een Canadese soldaat, te herkennen aan de afhangende baret. De achterkant heeft de tekst:
1E / CANADIAN ARMY / ONZE / DANK / MEI / 1945

Deze theelepel is een mooie aanvulling op onze verzameling voorwerpen uit de periode van oorlog en bevrijding en wij zijn zeer verguld met dit verzilverde exemplaar.
 

theelepel achterzijde theelepel voorzijde

Schenking 3 december 2005
Door Otto Jongmans
Ideaal Plattegrond Westland ca. 1942
 
detail kaart, gebied Wateringen en Kwintsheul Detail kaart
Schenking 3 december 2005
Door Gijsbertus Aloysius (Bert) van Marrewijk

Tijdens de expositie over de oorlog en bevrijding ontving de werkgroep een speciaal koekblik van de heer en mevrouw Van Brakel van de Ambachtsweg. Op dit blik staan de jaartallen 1939 en 1945, de wapens van de geallieerde landen en aan de voorkant de portretten van de geallieerde leiders: president Franklin D. Roosevelt (Verenigde Staten), premier Sir Winston Churchill (Verenigd Koninkrijk), secretaris-generaal Jozef Stalin (Sovjet-Unie) en president Chiang Kai-shek (China). Op het deksel wappert trots de Nederlandse vlag boven het staatswapen.
Welke maatschappij dit blik heeft uitgegeven en of het wel een koekblik is, wisten de gulle gevers niet meer. Op het blik staat geen aanduiding van de maker. Weet u het? Laat het ons weten. 


Enkele weken voor de opening van de expositie kregen wij van Nol Bakker, werkzaam bij Openbare Werken, het hieronder afgebeelde persoonsbewijs, afgegeven 29 juli 1941. Ongeveer tien jaar geleden vond hij het bij het van gemeentewege leeghalen van een woning. Hij had het al die tijd voor ons bewaard maar vergat het steeds te geven.
Dit persoonsbewijs is een bijzonder exemplaar. Niet alleen vanwege de onberispelijke staat waarin het verkeert ( zelfs het velletje met "Wenken, in acht te nemen bij het persoonsbewijs" zit er nog bij), maar ook vanwege de opeenvolgende adressen die zijn genoteerd.
Eigenaresse was Maria Wilhelmina F. van der Valk, geboren 9 maart 1908 te Wateringen, zonder beroep. Als eerste adres is opgeschreven Ambachtsweg 130, gevolgd door Quintsheulweg 130. Dan een bijzondere: 15-9-44 GeŽvacueerd W 20. Als laatste L. Wateringkade 30a.
Ook hier rijzen weer veel vragen. Wat is er van mevrouw Van der Valk geworden? Waarom is zij op 15 september 1944 geŽvacueerd? Wie het weet, mag het zeggen.