Start

De Vereniging

Historisch spreekuur

Foto van de maand

Nieuws

Winkel

Jaarverslagen

Aanwinsten

Vraag&antwoord

Links

Sponsors

Historisch café over Scouting KwintsheulIn een hechte dorpsgemeenschap leven de mooiste verhalen. Juist daarom organiseert de Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul een historisch café in De Kastanjehof, Kerkstraat 43a in Kwintsheul op woensdagavond 20 november 2019.

Dit keer staat Scouting Kwintsheul centraal. Scouting Kwintsheul (de Andreasgroep) is in 1947 ontstaan vanuit de Heulse kerk met een aparte jongens- en meisjesgroep. De meisjes (‘kabouters‘) hadden een blokhut achter de Theresiaschool en de jongens zaten in een blokhut aan de Bovendijk. Nu zijn er de speltakken Bevers, Welpen, Zeerobben, Zeeverkenners en de Wilde Vaart & Loodsen.

Uit de fotocollectie van deze vereniging worden prachtige historische beelden getoond, maar ook recente foto’s komen langs om de verschillen te laten zien. Bezoekers zien de diverse speltakken, kampen, gebouwen, acties en natuurlijk de vloot van toen tot nu. De foto’s roepen waarschijnlijk veel herinneringen op en iedereen kan er deze avond zijn verhaal over kwijt.

Alle Heulenaren en geďnteresseerden, oud en jong, zijn welkom, maar zeker de echte (zee)verkenners mogen deze historische avond niet missen. Als men nog (oude) foto’s heeft, neem die mee om zo de collectie zo mogelijk uit te breiden. Het wordt vast en zeker weer een gezellige Heulse avond.

Het café begint om 20.00 uur, de zaal is geopend vanaf 19.30 uur. De toegang en de koffie zijn gratis. Het historisch café is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Westland Cultuurweb.

 


Nogmaals de Heulse natuur inDe natuurhistorische wandeling door Kwintsheul van 12 oktober was een succes. Het aantal aanmeldingen was zó groot dat er twee nieuwe wandelingen zijn gepland: zaterdag 9 november en zaterdag 30 november. Wees er wel snel bij, want er zijn voor de 30e nog maar héél weinig plaatsen beschikbaar.

De wandeling voert u langs interessante 'groene' plaatsen. U hoort waarom nu juist dáár brandnetels groeien en leert over de waterhuishouding in dit polder- en boezemlandgebied. Ook vertellen de gidsen u over Kwintsheul in de Tweede Wereldoorlog en het belangrijke jaar 1957.

De rondleiding wordt verzorgd door Jeannette van Zeijl, IVN-natuurgids in samenwerking met de Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul.

De wandeling begint om 13.30 uur bij de Kastanjehof, Kerkstraat 43a. Deelname is 2 euro per persoon, waarbij inbegrepen koffie of thee in de Kastanjehof na de wandeling. Aanmelden kan bij Jeannette van Zeijl op telefoonnummer (06) 46 69 64 71. Meld u vlug aan, want vol is vol. Goede wandelschoenen worden aangeraden.


Wandel mee door de Heulse natuurWaar was buitenplaats De Wilde Zee? Wat is er met de Prins Bernhardstraat gebeurd? Wie zat er vóór bakker Bom op dat braakliggende terrein? Wat is het verhaal achter het Bos van Borst? Zijn er ook interessante bomen en struiken in Kwintsheul?

Deze en vele andere vragen worden op zaterdag 12 oktober 2019 beantwoord tijdens een natuurhistorische dorpswandeling door Kwintsheul. In ruim anderhalf uur nemen de gidsen u mee naar de mooiste en vaak onbekende plekjes in het kerkdorp.

Tijdens de wandeling vertellen IVN-natuurgids Jeannette van Zeijl en Chris Batist en Eric Luiten van de Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul niet alleen over buxusmotten en ongemaaide bermen, maar komen er ook veel leuke en interessante historische Heulse feiten langs.

De wandeling begint om 13.30 uur bij de Kastanjehof, Kerkstraat 43a. Deelname is 2 euro per persoon, waarbij inbegrepen koffie of thee na afloop. Aanmelden kan bij Jeannette van Zeijl op telefoonnummer (06) 46 69 64 71. Wees er snel bij, want vol is vol. Goede wandelschoenen worden aangeraden.


Ooggetuigen van de oorlog vertellenVrijdag 3 mei 2019 staat de Tweede Wereldoorlog centraal in het nieuwe historisch café van de Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul in De Ark. Een aantal inwoners van Wateringen en Kwintsheul, die de oorlog en bevrijding hebben meegemaakt, delen hun verhalen. Daarbij worden foto's vertoond uit de historische collectie.

De oorlog begon met beschietingen in de Herenstraat, er waren onderduikers, razzia's, invallen door Duitse soldaten en na vijf lange jaren de bevrijding door Canadese soldaten, gevolgd door twee grote bevrijdingsfeesten in september 1945 in Kwintsheul en Wateringen.

Dit alles komt aan bod tijdens het eerste deel van de middag. In het tweede deel wordt de film Wateringen en Kwintsheul 1940-1945 van Gerard Lipman en Henk Brabander vertoond. In deze documentaire worden historische filmbeelden afgewisseld met herinneringen van Wateringers aan de oorlog.

Het café in De Ark aan Herenstraat 85 begint om 14.30 uur, de zaal is geopend vanaf 14.00 uur. De toegang en de koffie zijn gratis. Het historisch café wordt georganiseerd in samenwerking met Careyn De Ark en de WOS en is mogelijk gemaakt door een bijdrage van Westland Cultuurweb.